Дитина і булінг: що повинні знати батьки?

Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради тепер і в телеграмі 📱
✍🏻https://t.me/osvitaif 👈🏻 на цій сторінці ви знайдете ще більше важливої та оперативної інформації про освіту громади.
🤝🏻Також зараз проводиться опитування щодо булінгу у закладах Івано-Франківської громади. Якщо ви знаєте про випадки цькувань у ліцеях 👉 Переходьте за посиланням у прикріпленому повідомленні та розповідайте про ситуацію у чат-боті “Стоп булінг! Osvita.if”
Памʼятайте, що про булінг не можна мовчати! Бо не розповідати про такі випадки – це ставати їх мовчазним співучасником!

19 січня 2019 року набув чинності Закон України від 18.12.2018 року № 2657-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)»

Так, Закон України «Про освіту» доповнено пунктом, яким передбачено, що  булінг  (цькування)  –  це діяння (дії або бездіяльність)  учасників  освітнього процесу, які полягають у систематичному   психологічному,  фізичному,  економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Булінг – свідома агресивна поведінка однієї дитини або групи дітей стосовно іншої. Булінг може проявлятися як тиск:

  • психологічний
  • фізичний

Часто діти застосовують і фізичний, і психологічний тиск на жертву. Наприклад, образи, приниження, ігнорування, непоступливість, погрози побиття під час ігор.

Як міняється поведінка дитини:

Дитина – жертва булінгу поводиться не звично. Якщо раніше вона охоче відвідувала дитячий садок, то тепер такта дитина:

    • не хоче одягатися вранці
    • шукає собі будь-яку справу вдома, аби не йти до дитячого садка;
    • просить батьків забрати її з дитячого садка раніше.
    • плаче – вигадує хворобу
    • не контактує з однолітками у дворі;
    • грає наодинці
    • в дитячому садку не бере участь у сюжетно-рольових та рухливих іграх
    • усамітнюється при будь-якій нагоді
    • грає поламаними іграшками
    • не має друзів у групі.


Порядок реагування на випадки булінгу (цькування)                                        в  закладі освіти 

  1. Усі здобувачі освіти, педагогічні працівники закладу, батьки та інші учасники освітнього процесу повинні обов’язково повідомити керівника освітнього закладу про випадки булінгу (цькування), учасниками або свідками якого вони стали, або підозрюють про його вчинення по відношенню до інших осіб за зовнішніми ознаками, або про які отримали достовірну інформацію від інших осіб.
  2. На ім’я керівника закладу пишеться заява (конфіденційність гарантується) про випадок боулінгу (цькування).
  3. Директор закладу видає наказ про проведення розслідування та створення комісії з розгляду випадку булінгу (цькування), скликає її засідання.
  4. До складу такої комісії входять педагогічні працівники (у тому числі психолог, громадський інспектор), батьки постраждалого та булерів, керівник освітнього закладу та інші зацікавлені особи.
  5. Рішення комісії реєструються в окремому журналі, зберігаються в паперовому вигляді з оригіналами підписів усіх членів комісії. Потерпілий чи його/її представник також можуть звернутися відразу до уповноважених підрозділів органів Національної поліції України (ювенальна поліція) та Служби у справах дітей.

Порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в закладі освіти та відповідальність осіб, причетних до булінку (цькування)

    • Уразі підтвердження факту вчинення булінгу (цькування), за результатами розслідування та висновків Комісії, повідомляються уповноважені підрозділи органів Національної поліції України та Служби у справах дітей.
    • Надаються соціальні та психолого-педагогічні послуги здобувачам освіти, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу.
    • Керівником освітнього закладу або уповноважені ним особи відповідно чинного законодавства та в межах повноважень здійснюють контроль за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькування) в освітньому закладі.
    • Особи, які за результатами розслідування є причетними до булінгу, несуть відповідальність відповідно до частини другої статті 13 (вчинення правопорушень за статтею 1734) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Важливо пам’ятати: відповідальність за булінг застосовується не тільки за його вчинення, але й за приховування подібних випадків.

Куди повідомити про вчинення булінгу: 

– Дитяча лінія 116 111 або 0 800 500 225 (з 12.00 до 16.00);

– Гаряча телефонна лінія щодо булінгу 116 000;

– Гаряча лінія з питань запобігання насильству 116 123 або 800 500 335;

-Центр надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103;

– Національна поліція України 102;

– «Гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей 1547

У разі, якщо права дитини порушені органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, необхідно звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на гарячу лінію: 0800-50-17-20, 044-299-74-08, на пошту hotline@ombudsman.gov.ua.

Права кожної дитини повинні бути захищені!