Інформація для батьків

 

 

the hyperlink text

                                       

РОЗМІР ПЛАТИ ЗА ХАРЧУВАННЯ

Керуючись рішенням Івано-Франківської міської ради від 22.12.2022р. № 219-32 , наказом Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради від 30.12.2022 року № 577 , наказом по ЗДО  від 02.01.2023 року №1, у нашому закладі з 02 січня 2023 року встановлено триразове харчування вартістю:
– 52 грн. 00 коп. за один день відвідування– у  дошкільних группах (від чотирьох до шести років);
– 44 грн. 00 коп. за один день відвідування – у групі молодшого дошкільного віку (від трьох до чотирьох років);
50% від встановленого розміру плати за одне відвідування в день для дітей, сім’ї яких мають трьох і більше дітей.
З повагою адміністрація ЗДО  “Малятко”.

 

Український інститут національної пам’яті, до Дня захисників і захисниць України
та 80-річчя Української повстанської армії,  підготував  презентацію, яка присвячена  визвольній боротьбі Українського народу, повстанцям та учасницям визвольного руху, які виборювали державність і незалежність.

Голоси боротьби

 

  Рекомендації для батьків

У кожної сім’ї є власний план дій під час повітряної тривоги. Але заклад освіти, як «окрема родина», повинна діяти злагоджено. Тому важливо прийняти загальні правила евакуації під час сигналу тривоги у закладі освіти.

Батькам варто дотримуватися таких рекомендацій.

 

  1. Поговоріть з дитиною про евакуацію у закладі освіти: дізнайтеся про її ставлення до цього та можливі страхи. Педагоги також проведуть бесіди, але важливо, щоб цей процес був двостороннім, а настанови, які дитина отримує від батьків та вихователів, не суперечили одна одній.
  2. Поговоріть про особисту відповідальність під час евакуації. Поясніть, що вихователі обов’язково супроводжуватимуть групу, але дитині так само важливо дотримуватися правил та прямувати з усіма в укриття.
  3. Ознайомтеся з правилами закладу освіти під час тривоги, уточніть нюанси, які вас хвилюють з педагогами групи.
  4. Надайте адміністрації всю необхідну інформацію: свої контакти і контакти тих, хто може забирати дитину із закладу, деталі про стан здоров’я дитини.
  5. Якщо в дитини є особливі потреби, ви хвилюєтеся про її фізичний чи психологічний стан, окремо проговоріть це з педагогами та медичною сестрою. Уточніть про медикаменти чи інші засоби, що необхідні дитині, узгодьте окремі канали комунікації з вами за потреби.
  6. Будьте впевнені, що діти прямують до укриття, де є все необхідне для їхньої безпеки та комфортного перебування.
  7. Поважайте правила закладу освіти, відповідно до яких може бути заборонено забирати дитину до завершення повітряної тривоги заради дотримання безпеки всіх учасників освітнього процесу.

Важливо також провести роз’яснювальну роботу з дітьми щодо найближчих укриттів на шляху до закладу освіти, якщо тривога застала дитину зненацька, наприклад, коли вона йшла до закладу освіти або на гурток. Якщо ж швидко дістатися до найближчого укриття неможливо, треба скористатися наявними природними або штучними укриттями, зокрема,рельєфом місцевості, заглибленими приміщеннями та спорудами.

Якщо дитина перебуває в громадському транспорті, необхідно залишити транспорт та перейти до найближчого укриття.

Також, важливо роз’яснювати дитині основні правила поведінки з вибухонебезпечними предметами: зберігати пильність, уникати підозрілих предметів, не скорочувати шлях до та із закладу освіти.

 

 

 

 

ЛІТО ПЕРЕД ШКОЛОЮ

 

    

 

        

Шановні батьки та любі малята!

З 11 квітня в садочку мав би проходити Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності, Тиждень безпеки дитини.
На жаль, в умовах воєнного часу, ми не маємо можливості зустрітися з вами в наших затишних групах.  Намалюйте будь ласка для нас малюнки «Діти України за мир» і вишліть на вайбер своїм вихователям.  Будемо дуже раді побачити ваші роботи. Ми за вами сумуємо.  Сподіваємося на швидку зустріч.
Пропонуємо вам переглянути разом з дітками відеоматеріали:

1. Повчальна вистава для дітей за участю рятувальників та Івано-Франківського театру ляльок

2. Казка про вогняну іскринку

3. Небезпечні забави лисенятка Фредді

4.Абетка безпеки

5. Не залишайте дітей вдома самих

6. Природні явища

7.Сирена – моя помічниця,що таке сигнал повітряної тривоги.

8. ЮНІСЕФ Україна про мінну безпеку, лісовий скарб

9. Дітям про війну

 

Команда Міністерства освіти і науки підготувала та оприлюднила підбірку корисних матеріалів для  батьків, які стануть у пригоді при спілкуванні з дітьми дошкільного віку, які опинилися в складних обставинах внаслідок збройної агресії російської федерації та оголошення в Україні воєнного стану.

Матеріали для батьків допоможуть зорієнтуватися при спілкуванні з дітьми дошкільного віку, зняти напругу та стрес, відволікти дітей від складних ситуацій цікавими дослідами та експериментами, казками, поробками, а також іграми, які сприятимуть соціалізації та адаптації дитини в нових умовах. Подані матеріали містять також корисні поради для батьків.

Відкрито дитячий онлайн-садок НУМО з відеозаняттями для дітей віком від 3 до 6 років (ЮНІСЕФ разом із МОН України). Всі випуски доступні до перегляду
на YouTube-каналах МОН та ЮНІСЕФ і на платформі MEGOGO. Цей проєкт є
платформою, на якій батьки та педагоги зможуть знайти розвивальні матеріали у
відкритому доступі.

Онлайн-садок став частиною проєкту НУМО – платформи, на якій зібрані корисні підказки, цікаві вправи та ігри, що допоможуть дошкільнятам щодня опановувати важливі навички для подальшого розвитку й не втрачати вже здобуті компетентності.

Також для використання у роботі є корисними такі матеріали:

– поради з надання першої психологічної допомоги людям, які пережили
кризову подію;
– поради від експертів ЮНІСЕФ «Як підтримати дітей у стресових ситуаціях»;
– інформаційний комікс для дітей «Поради від захисника України»;
– хрестоматія для дітей дошкільного віку “Моя країна – Україна” з
національно-патріотичноговиховання  https://mon.gov.ua/storage/app/media/doshkilna/2022/04/01/Khrestomatiya.Moya.krayina-Ukrayina-RANOK.31.03.2022.pdf

Війна і ми: Як допомогти дитині заспокоїтися під час воєнних дій

Сьогодні війна – наше спільне горе, наш біль, але і наша надія та віра у перемогу. І якщо дорослим простіше усвідомити те, що відбувається, то дітям у новій реальності адаптуватися важко.

“Дитяча психіка – найвразливіша. Діти добре відчувають будь-які зміни в поведінці своїх батьків, навіть якщо ті вдають, що нічого не відбувається. Як правильно пояснити дитині те, що зараз війна, що тривожна сирена, вибухи та постріли – це знак йти до укриття, а головне – як заспокоїти? У жодному разі не приховуйте правди, будьте відвертими, не вигадуйте свої варіанти подій, а головне – запевніть їх у тому, що зробите все, аби їх захистити”.

Природний механізм очищення і розслаблення – СЛЬОЗИ, який нам подарував Бог для нашого ж здоров’я.

“​​Сльози – не прояв слабкості…
Чому плакати корисно? 😭

💦Сльози — це не означає, що ви вже не тримаєтесь. Це означає, що ви допомогли собі й перестали витрачати сили на утримування напруги.

💦Сльози звільняють і знеболюють. Зі сльозами організм виділяє природний «опіум» для полегшення болю.

💦Силою утримувати сльози — це боротись самому з собою. Можна навчитись цього не робити. І зберегти свої сили.

💦Заборона на сльози — це установка, яку можна змінити. Вона утворюється тоді, коли комусь поряд було важко витримувати ваші сльози. І доводилось тримати їх в собі, щоб нікого не бентежити.

💦Але це вже справа кожного — справиться зі своїми переживаннями поряд із людиною, яка має право полегшити свій біль своїми слізьми.
Розповідає психотерапевтка Анастасія Свердел

5 наукових фактів, чому плакати корисно:

1️⃣Сльози зволожують
Сльози відповідають за те, щоб очі не пересихали. Працюючи за комп’ютером та читаючи новини з екрана телефону, наші очі часто пересихають. Тому лікарі рекомендують поплакати.

2️⃣Сльози вгамовують біль
Сльози допомагають вгамувати не тільки емоційний біль, але і фізичний. Сльози сприяють виробленню енкефалінів. Ця речовина по своїй дії схожа на морфін, який знижує больові відчуття.

3️⃣Сльози очищують
Сльози очищують не тільки поверхню очного яблука, але і весь організм в цілому. Разом зі слізьми з організму виводяться токсини і гормони стресу.

4️⃣Сльози допомагають
Не дарма в стресових ситуаціях нам кажуть, що треба поплакати. Це не слабкість, а захисний механізм організму. Сльози допомагають перенести стресові ситуації та згладити їхні наслідки. Після плачу пульс і дихання сповільнюються, м’язи тіла приходять в розслаблений стан, тиск нормалізується.

5️⃣Сльози захищають
Фермент лізоцим, один з компонентом сліз, має сильну антибактеріальну та противірусну дію. А попадання сліз в ніс робить захист ще ефективнішим.

Ось так, сльози – цілком ефективна реакція організму на стрес, яка допомагає покращити фізичне та емоційне здоров’я.

Плачемо час від часу на шляху до перемоги України!💙💛”

10 причин чому корисно обійматися:

1. Обійми роблять нас щасливими! Коли ми обіймаємо іншу людину, наші залози в організмі вивільняють відомий вже нам гормон, а він, згідно з науковими дослідженнями, пов’язаний зі «щастям».

2. Обійми лікують від стресу! Знову ж таки, щирі обійми, збільшуючи рівень «гормону щастя», знижують рівень «гормону кортизолу» в організмі. А всі ви знаєте, що високий рівень «гормону кортизолу» призводить до надлишкової ваги і навіть такої хворобі, як діабет.

3. Діти потребують обіймів стільки ж, скільки води та їжі! На думку дослідників Гарвардського університету обійми нормалізують всі фізіологічні процеси в організмі дитини, які необхідні для її розвитку.

4. Обійми роблять учнів успішними у навчанні! Діти, які отримують підтримку від оточуючих, краще навчаються і стають добрими та чуйними в класі.

5. Обійми покращують будь-яку гру! Вчені Каліфорнійського університету Берклі (англ. University of California, Berkeley) довели, що чим більше між членами команд обіймів один з одним, тим більше шансів у команди на перемогу.

6. Коли багато обіймів в родини, всі менше хворіють! Фізіологи встановили, що обійми стимулюють вилочкову залозу, а вилочкова залоза є центральним органом імунної системи організму, що в свою чергу регулює вироблення лейкоцитів, які підтримують наше здоров’я.

7. Обійми найкращі допоміжні ліки від хвороб! Дослідники з Університету Ка́рнеги — Ме́ллона (англ. Carnegie Mellon University; CMU) довели, що люди, які під час хвороби отримували більше обіймів, мали менш виражені симптоми цих хвороб і швидше одужували.

8. Обняте серце — це здорове серце! Дослідження Університету Північної Кароліни показали, що щирі обійми спонукають до більшого приливу крові серця, що допомагає знизити частоту серцевих скорочень.

9. Закохана пара, яка часто обіймається — це щаслива пара! Закохані, які відчувають любов своїх партнерів через фізичну прихильність, мають більш високий рівень вже відомого нам «гормону щастя», а тому більше довіряють один одному, а від так — є найщасливішими.

10. Просто, не вимовляючи ні слова, обійми! Нехай хтось знає, що ти дбаєш про нього. За словами Дачера Келтнера, професора психології Каліфорнійського університету, ми ототожнюємо любов з простим людським дотиком. Уявіть собі, скільки любові може бути від великої кількості обіймів.

ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ СВЯТКОВИХ ЗАХОДІВ

Грудень – насичений святковими заходами у школах та садочках. Щоб ризики інфікування COVID-19 були мінімізовані, дотримуйтеся протиепідемічних заходів. Важливо, якщо у дитини будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання, краще залишити її вдома з турботою про здоров’я та подальшим зверннням за медичною допомогою. У випадку, якщо дитина засмутилась, що пропускає свято, вдома також можна влаштувати міні святкування в ігровій формі.

Потурбуйтеся про здоров’я дітей – дотримуйтесь всіх протиепідемічних правил та заходів.

Поради логопеда

Склади речення з 3 слів_ЛІТО