Книга – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе.

Щороку, 2 квітня, у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, відзначається Міжнародний день дитячої книги .
В нашому садочку педагоги підготували для вихованців багато несподіванок:  малята уявляли себе справжніми читачами в бібліотеці, в «книжковій лікарні» вони самостійно ремонтували книги, власноруч виготовляли закладки , весело і цікаво проводили час…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Книги, виготовлені батьками наших вихованців

Прищепити любов до літератури – надзвичайно складна задача для батьків. Тому до Міжнародного дня дитячої книги, ми підготували для Вас список порад, які допоможуть розвинути в дитині інтерес до читання.

Читайте з народження
Знайомити дитину з книгами краще від самого народження. Книга – це дуже важлива форма спілкування між дитиною і батьками. Поки ви займаєтеся малюком (купаєте, годуйте тощо) – розповідайте йому невеликі дитячі віршики та казочки. Малюк ще не розуміє слів, але реагує на тепло ваших дотиків, а звук вашого голосу під час читання допоможе йому (та можливо, що й вам) заспокоїтися.
Обирайте правильні книги
Існує безліч різних книг – не обмежуйте себе чимось одним, урізноманітнюйте читання. Беріть в бібліотеці книги різних жанрів, шукайте нові теми, щоб вам і дитині було про що подумати та що обговорити. Читайте разом з дітьми те, що може зацікавити й вас.
Оточіть дитину книжками
Це один з найкращих способів прищепити дитині любов до читання. Якщо ваша дитина виросте серед книг і бачитиме, що її батьки – книголюби та захопливі читачі, їй буде цікаво випробувати це на собі.
Нехай книги лежатимуть у найсвітліших місцях. Журнали складіть в стопку, дитячі книги покладіть на парту, якісь розмальовки та барвисті видання заховайте серед іграшок, і знайдіть місце для книжок у машині та спальні.
… і не забороняйте грати з ними
Заохочуйте любов до читання
Показуйте дитині, як читання використовується у повсякденному житті: перелік покупок, кулінарні рецепти, афіші кінотеатрів, вітрини магазинів, написи на іграшках. З усім тим, читання має приносити дитині задоволення (або як мінімум бути усвідомленою необхідністю, але це вже у старшому віці). Ви повинні створювати умови для читання, зробити його приємним, читати вголос своїй дитині в ситуаціях, які викликають у неї позитивні емоції.
Чим менше екранів, тим краще
Не буде зайвим встановити обмеження на час з гаджетами. Американська академія педіатрії рекомендує: діти від трьох до семи років повинні проводити перед екранами не більше однієї-двох годин в день; молодші діти – нуль годин. Наївно вважати, що якщо дитина весь час проводитиме за екраном, то колись потягнеться до книжки.
Будьте прикладом – читайте самі
Якщо не знаєте, як прищепити дитині любов до читання, то подайте їй приклад. Діти копіюють поведінку батьків і на підсвідомому рівні переймають їх звички. Якщо у вас є звичка читати, найімовірніше, дитина теж буде це робити. І навпаки, якщо ви весь час марнуєте навпроти телевізора, то будьте впевнені, що те ж саме повторять ваші діти.
Читання розвиває у дитині фантазію та творчість, прокачує емпатію, розвиває мовлення та покращує словниковий запас. Тому для дітей читання – це неймовірно важлива штука. Але важливо робити це без примусу, м’яко і органічно.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.